Toplantının açılışında konuşan KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi, KalDer’in 2002 yılında UN Global Compact’ı Türkiye’de imzalayan ilk, dünya genelinde 107. kuruluş olduğunu ve diğer kurumlara ilham verdiğini söyledi.

“KalDer; farklı sektörleri kapsayan üye profili, geniş kitlelere hitap eden etkinlikleri ile ülkemizde toplumla buluşarak, UN Global Compact’ın 10 ilkesine uygun şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.”

Bursa İş Bayanları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu da, BUİKAD’ın 2016 yılında UN Global Compact’ı imzalayarak, 10 ilkeyi benimsediğini söyledi. “Bayanların ekonomideki varlığını ve gücünü artırabildiğimiz ölçüde, krizlere karşı ekonominin direnci de güçlenecektir. Sadece Türkiye’nin değil bütün ülkelerin her türlü krizi atlatmaları ve tekrardan kalkınma yoluna girmeleri, bu sürece herkesi eşit şekilde dahil etmekle mümkün olacak.”

Bursa Sanayicileri ve Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da, “BUSİAD olarak, 2015 yılında imza koyduğumuz UN Global Compact’ın arkasında durmaya devam ediyoruz. Bu geçen süre içerisinde, çalışmalarımızda bayan hakları ve çevre konuları öne çıkmaya başladı. Daha yaşanır bir dünya için yan yana, omuz omuza, hayallerimizi gerçeğe dönüştürdüğümüz ve ardından birlikte yeniden hayaller kurduğumuz bir ortama kadar, çalışmaya devam diyoruz.”

Global Compact Türkiye Başkan Yardımcısı Elvan Ünlütürk de, “Bugün 240 şirket üyemizle Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgesinin birinci, Avrupa’nın sekizinci büyük yerel ağıyız. UN Global Compact’ın küresel stratejisini, kaynaklarını, program ve araçlarını yerel önceliklerle birleştirerek Türkiye iş dünyasını harekete geçiriyoruz. Öncelikli çalışma alanlarımız olan çeşitlilik ve kapsayıcılık, çevre, sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği ve inovasyon alanlarında üyelerimize kapasite gelişimi ve işbirliği platformu sunuyoruz.”

“Bunun için iş dünyasının dönüştürücü etkisinin en yüksek olduğu alanlarda şirketleri harekete geçiriyor, iyi uygulamaların paylaşıldığı bir işbirliği platformu sunuyoruz. UN Global Compact’a katılan şirketlerin yüzde 80’i sürdürülebilirlikle ilgili faaliyetlerinde ilerleme kaydettiklerini belirtiyor. UN Global Compact’a imza atarak bu vizyonunuzu küresel ilkelere dayalı bir platformda önce taahhütte, sonra eyleme dönüştürmenizi ve birlikte ortak etkimizi büyütmeyi diliyorum.”

Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele ise, Global Compact’ın 1999 yılında dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın “İş dünyasının liderlerinin; ortak değer ve prensiplerden oluşan, küresel piyasalara insanî bir bakış açısı katacak küresel ilkelerin inisiyatifini almalarını öneriyorum” sözleriyle başladığını belirtti.

2000 yılında kurulan UN Global Compact’ın bugün 160 ülkede 14 bin şirket ve 4 bin şirket dışı kuruluşun imza koyduğu dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik platformu olduğunu ifade eden Çele, UN Global Compact’ın değer önerisini ve imzacı olan şirket ya da kuruluşların elde edeceği kazanımlar hakkında bilgi verdi.

“Şirketler etki alanlarında ve değer zincirlerinde belirledikleri hedefler ile etki oluşturur. Her ölçekten, coğrafyadan ve sektörden, değer zincirlerinden ve tüm ekosistemlerden şirketlerle ortak çabayı büyütür. Tüm paydaşlar için halka açık bir raporlama platformu aracılığıyla ölçülebilir ilerleme sağlar. Birleşmiş Milletler ekosisteminin bir parçası olun. Tüm şirketleri UN Global Compact imzacısı olmaya davet ediyorum."

Çele’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Türkiye’den UN Global Compact üyesi şirketlerin temsilcileri yer aldı. Çevrimiçi toplantının son bölümünde Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur da Yeşim’in Türkiye’deki ilk imzacılardan biri olarak 2006 yılında Global Compact’a imza koyduğunu belirterek, 2021 yılı itibarı ile 12. Sürdürülebilirlik Raporu’na imza attıklarını söyledi.

Cesur, geldikleri nokta itibarı ile Global Compact’ın Türkiye’de yaygınlaşması ile ilgili önemli bir rol üstlendiklerini de sözlerine ekledi. Bursalı imzacı kuruluşlardan Erkurt Holding İnsan Kaynakları Müdürü Funda Karagöz, Uludağ İçecek Sürdürülebilirlik Lideri Tuğba Şimşek ve Orhan Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Evrim Pakiş söz alarak edindikleri tecrübelerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.