Aralık ayında “Minyatürlerden Duvar Resimlerine Osmanlı Görsel Kültürü” başlıklı bir seminer dizisi düzenleniyor. İstanbul Üniversitesi Türk ve İslam Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu tarafından verilen seminerlerin ilkine Bursa dışından farklı şehirlerden katılanlar oldu.

Çevrimiçi yapılan ilk buluşmada Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu, modernleşme sürecindeki resim üretimini ve minyatürleri farklı örnekleriyle paylaştı.

Osmanlı ressamlarının, 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar İran’ın iki boyutlu minyatür geleneğini sürdüren, İtalyanların perspektif bilgisini kullanan minyatürlü kitaplar ürettiğini anlatan Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu , bu kitaplarda saray hayatından aşk hikâyelerine, padişah portrelerinden düğün şenliklerine, silsilenamelerden falnamelere bir çok farklı konunun resmedildiğini anlattı.

Bu kitaplar aracılığıyla Osmanlı toplumunun hayatının, tahta çıkma törenlerinin, sünnetlerin, elçi kabullerinin ve eğlencelerinin günümüze kadar aktarıldığına dikkat çekti.

17. yüzyılda diğer bir resim türü olan albüm resimlerini de anlatarak bu resimlerde çarşı ressamlarının günlük hayatı ve rengârenk Osmanlı kıyafetlerini sergilediğini söyledi.

Batı dünyasının Osmanlı sarayında üretimlerinden de örnekler veren Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu , bütün bu eserlerin, kültür tarihi açısından son derece önemli eserler olduğuna da dikkat çekti.

Minyatürlerden Duvar Resimlerine Osmanlı Görsel Kültürü başlıklı seminer dizisi 8 ve 15 Aralık tarihinde yine çevrimiçi olarak devam edecek.