Türkiye genelinde baklava üretiminde düşüş meydana gelirken, paket servislerinin ve gel al hizmetinin aktif olarak hayata geçmesi gıda sektöründe rahatlamaya sebebiyet verdi. Kurye sistemi dışında geleceği ön gören firmalar kendi iç operasyonlarını e-ticaret alt yapısıyla zenginleştirme yoluna gittiler. Ticaret Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu e-ticaret verilerini de göz önünde bulundurursak gıda sektöründe e-ticaret verileri ışığında %283 artış meydana geldi. Tüm illerde pandemi tedbirleri kapsamında oturarak hizmet verilmemesi baklava ve su böreğin de talep patlaması meydana getirdi. Tüm bu değerlendirmeler karşısında gerekli tüm alt yapı ve hizmet kalitesini ön planda tutan Hacı Hasan Oğulları ramazan ayında 25 kişilik bir uzman ekiple çağrı merkezinde gelen çağrılara yetişmeye çalışıyor.



Baklavacılar için “Ramazan Ayı” Hasat Zamanı

Ramazan ayının bolluk bereket ayı olduğunu ifade eden Hacı Hasan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş: “Virüs tedbirleri kapsamındaki kapanmalar biz baklavacılar için bir fırsat olarak değerlendirilmeli, her kriz ardında mutlaka bir fırsatı meydana getirir. Bizler pandemi döneminde üretim hattımızı dört katına kadar artırdık. Bilim kurulumuzun tavsiyeleri ile alınan kapanma kararları sektörü çok olumsuz etkilese de bizler e-ticarette ciddi atılımlar meydana getirdik. Geçmişte var olan 50 yıllık sektör tecrübemize güvenerek 5 yıl öncesinde kurmuş olduğumuz e-ticaret alt yapımızı güçlendirdik, dijital pazarlama konusunda uzman ekip arkadaşlarımızla, call center ekibimizle, şehir içinde kurye şehir dışında kargo sistemimiz ile Ramazan ayını beklentilerimizin üzerinde geçirerek geçen seneye oranla %95’lik bir büyüme kaydediyoruz.

Gerek online satış sitemizden gerek sosyal medyadan ve en fazlada çağrı merkezimize gelen taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Özellikle Bursa’da paket teslimi yapan kuryelerimizin girmediği ilçe, mahalle ve sokak kalmadı diyebiliriz. Bursa harici kargo gönderilerimizi güvenlik koşulları sağlanmış ambalajlarla herhangi bir dış etkene maruz kalmadan güvenli bir şekilde baklava severlere ulaştırıyoruz. En öncelikli hedefimiz %100 müşteri memnuniyetine ulaşmak.” diyerek e-ticaret büyüme hedefleri konusunda baklava sektöründe öncü konuma geleceklerini ifade etti.



İhracatta Milli Takımımız Baklava Olacak

Gastronomi alanında tüm dünya mutfakları arasında fark yaratan ve zengin çeşitliliği ile diğer ülkelerin önüne geçen Türk Mutfağının lezzetlerine bütün dünya aşina olmaya başlıyor. Türk Mutfağı dendiğinde akla öncelikle ızgara ve etli ürünler geliyor. Şüphe yok ki en yakın zamanda ızgara çeşitlerinin yerini Baklava alacak. Ticaret bakanlığı bünyesinde e-ticaret bilgi platformu verilerine göre Türkiye genel ihracatı 2020 yılında Haziran-Aralık dönemini 108 Milyar dolarlık bir hacimle kapattı.



Son dönemde e-ticarette büyük bir ivme yakalayan Hacı Hasan Oğullarının Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş: “ şirket olarak e-ticarette yurt içi satışlarda güzel bir büyüme kaydettik. Son iki yıldır genel ihracatta toplamda 5 kıtada 21 ülkeye baklava ihracatı gerçekleştirdik. Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzeti baklavayı tüm dünyaya tanıtıyoruz. Şirketimiz bünyesinde ihracat konusunda uzman ekip arkadaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Ülkemiz ihracat için gerek konum gerekse hammadde anlamında güzel bir potansiyele sahip, biz üreticiler bu zemini iyi değerlendirmeli ve ülkemize döviz girdisi sağlamalıyız. Dijital dönüşüm ve Ar-ge ofisimizde gerekli tüm çalışma ve alt yapılarımızı oluştururken e-ihracat konusunda, çok kısa bir süre içerisinde toptan baklava ihracatımız dışında perakende olarak da tüm dünyaya baklava ihraç etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin Milli Takımını baklava yapacağız.”  diyerek ihracatın, özellikle de e-ihracatın ülke ekonomisine katkısı konusunda üreticileri bilgilendirdi.