Sevgili Dostlar;

Bugün uzun zamandır konuşulan otomobillerdeki ÖTV oranları hakkında, sizleri bilgilendirmek istiyorum. Artacak mı? Düşecek mi? Gelin, bu soruların cevabına bakalım.

Devamlı olarak bu konu hakkında fikrimi açıklamaktan uzak duruyorum, çünkü ÖTV deki değişimi bilmek kanımca pek mümkün değil. Kanun koyucunun insiyatifinde olan bir konu. Oranları düşürme veyahut yükseltme her iki durumda pek sürpriz olmaz. Haziran ayı başından bu konu ile alakalı olarak önemli değişikler oldu. Öncesinde elimizdeki verilere bir bakalım.

2020 Yılı Toplam ÖTV Gelirleri : 207.2 Milyar TL

1)2020 Yılı Petrol ve Doğalgaz ÖTV Gelirleri: 69 Milyar TL

2)2020 Yılı Tütün Mamülleri ÖTV Gelirleri : 61,8 Milyar TL

3)2020 Yılı Motorlu Taşıtlar ÖTV Gelirleri: 46,5 Milyar TL

2020 yılı Motorlu Taşıtlar ÖTV gelir hedefi: 19 Milyar TL

2020 yılı Motorlu Taşıtlar ilk 8 ay gerçekleşen 19,9 Milyar TL

Verileri yorumlamamız gerektiğinde 2020 yılınsa daha evvelden gerilerde olan Motorlu Taşıtlar ÖTV gelirlerinin üçüncü sıraya yükseldiğini görüyoruz. Devletin 2020 yılı Motorlu Taşıtlar ÖTV gelir hedefinin 19 Milyar TL olduğunu ve ilk sekiz ayda bu hedefi artı değerde tamamladığını görmekteyiz. Bu veriler ışığında normalde beklenen zaten belli bir limitin üzerinde olan ÖTV oranlarının indirilmesi idi. Fakat bunun tam tersi ile karşılaştık. Ağustos ayında ÖTV oranlarında yukarı yönlü bir düzenleme geldi. Ağustos-Aralık ayı arası 26,6 Milyar TL ÖTV vergisi toplandı. İlk sekiz aylık süre içerisinde bile bu kadar ÖTV toplanmayıp son dört ay bu kadar yüksek ÖTV toplanması gayet şaşırtıcı bir tablo. Sonuç olarak 2020 yılında taşıtlardan alınan Toplam ÖTV geliri 46,5 Milyar TL oldu. İlk sekiz aylık satış adetleri ve son dört aylık satış adetlerini karşılaştırdığımızda son dört aylık dönem ilk sekiz dönemin yaklaşık iki katı olarak gerçekleşmiş.

2021 yılına geldiğimizde ilk beş ayın satış rakamlarına bakıldığında geçen yıl aynı dönem içi yaptığımız karşılaştırma sonucunda %70 artı yönlü bir fark olduğunu görmekteyiz. Bütün bu veriler ışığında 2021 yılı tahmini taşıt ÖTV gelirleri yaklaşık olarak 100 Milyar TL’ nin üzerinde olacaktır. Bu arada devletin planladığı 2021 yılı ÖTV geliri 33 Milyar TL dir.

Şimdi mevcut bilgiler ışığında konuyu toparlamamız gerekir ise ; Motorlu taşıtlardan aldığımız vergi oranları ile dünyada ilk sıradayız. Ülkemizde dünyada ki gelişmelerin aksine tamamen fiyat ve vergi odaklı bir otomobil pazarı olduğunu söylüyorum. Keşke bizlerde elektrikli otomobillere ne zaman geçeceğiz? Yerli otomobil ne zaman çıkacak? Dizel motorlu satış oranları benzinli motorlara göre ne oranda gibi düşünceleri konuşabilsek.

Haziran ayı itibarı ile altı adet ÖTV vergi dilimi beş adede düştü. %45 lik vergi dilimi artık tarihe karıştı. Vergisiz fiyatı 85.000TL ye kadar olan ve motor hacimleri 1600cc den küçük olan otomobillerin ÖTV oranı %45 idi. Ülkemizde bu şartları karşılayan bir otomobil artık yok, ama böyle bir vergi dilimi var. Bu da yakın bir zaman içerisinde yeni bir ÖTV düzenlemesi ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Mevcut bilgiler ışığında nihai tüketiciyi ilgilendirecek bir ÖTV indirimi beklemiyorum. Peki şimdi sizlere soruyorum, Türkiye’ de satılan otomobillerin yüzde kaçı 1600cc den küçük? %91 i sevgili dostlar. 2000cc ve üzeri araç satışı sadece %2 lik bir dilimde. 0.9, 1.0, 1.2, 1.4 Lt araçların oluşturduğu bir araç filosuna sahibiz. Bu gelişmelerin eşiğinde yeni gelecek düzenleme ile hedef 1600cc ve altı araçlar olup bu alanda yukarı yönlü bir düzenleme ile karşılamamız kuvvet ile muhtemel gözükmekte.