Güneş ışınlarının deri kırışıklığı, yaşlanması, lekelenmesi ve kanserinin ana sebeplerinden biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, hiçbir güneş kreminin de cildi tam korumadığını söyledi.

Son yüzyıl içinde güneşlenme alışkanlığının ortaya çıkmasıyla birlikte tüm dünyada deri kanserlerinde artış meydana geldiğini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, “Güneş ışınları, deri kırışıklığı, yaşlanması, lekelenmesi ve kanserinin ana sebebidir. Dermatologlar genellikle hastalarına güneşten korunmalarını önerir. Toplumu bu konuda bilinçlendirme uğraşlarına rağmen deri kanseri sıklığı her geçen yıl artmaktadır. Güneşten korunmak için günlük olarak güneş koruyucuların düzenli kullanılması çok önemlidir. Bilinmesi gereken en önemli husus hiçbir güneş kremi insan cildini tam olarak koruyamadığıdır. Bu sebeple düzenli güneş koruyucu kullanma yanında koruyucu giysi ve sakınmak önemlidir. Hayat boyu güneşten korunma çok önemlidir. Güneşten koruma faktörü (Sun Protectıon Factor-Spf) güneş koruyucu ürünün deriyi güneş ışınlarının ortaya çıkardığı deri kızarıklığından koruma yeteneğini ifade eder. Bir güneş koruyucu kremin suya dayanıklı olması için 40 dakika su içinde kaldıktan sonra SPF değerinin değişmemiş olması yani aynen ilk sürüldüğü andaki gibi koruyor olması gerekir.

Güneş koruyucular deride tahriş ve temas egzamasına sebep olabilirler. Bazı ülkelerde alerjık deri egzamasının en önemli sebebidir. Alerjiye güneş koruyucu içindeki kimyasal maddeler sebep olur” diye konuştu.

Günlük düzenli güneşi koruyucu kullanımı deride D vitamini sentezini engellemediğini belirten Bostancı, “Yine bu ürünlerin kanser yapıcı etkisi saptanmamıştır. Losyon ve krem formunda güneş koruyucular en sık kullanılan ürünleridir. Yağlı ciltlerde losyonlar, kuru ciltlerde kremler tercih edilmelidir. Güneş kremleri 3-4 saat kadar koruma sağlar sonra tekrar sürülmesi gerekir. Güneşten korunmak için sadece güneş koruyucular yeterli olmaz. Onun için giysi ile korunduğumuz kadar dikkatli de olmalıyız. Özellikle pamuklu giysiler belirgin bir güneşten koruma sağlarken, geniş kenarlı şapkalar yüz için özellikle iyi koruma sağlarlar. Piyasada pek çok güneş koruyucu ürün seçeneği bulunmaktadır. Hastaların cilt tiplerine ve ihtiyaçlarına göre koruyucuyu seçmesine yardımcı olmak çok önemlidir. Açık tenli sarışın kimseler en az SPF 50 güneş koruyucular kullanmalı. Öğle saatlerinde güneşte kalmamalıdır. Önemle belirtilmesi gereken nokta hiç bir güneş koruyucu kremi cildi tam olarak korumaz. Ürünler cildi sağlıklı ve genç tutmak için günlük düzenli kullanılmalıdır” dedi.