Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları üzerine ABD, B-52 Stratofortress bombardıman uçakları ile NATO'nun doğu kanadı üzerinde Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte tatbikat düzenledi. Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri'nin en büyük stratejik bombardıman uçaklarından B-52 Stratofortress uçakları, İngiltere'deki Kraliyet Hava Kuvvetleri istasyonu olan RAF Fairford'dan havalanarak yakın hava desteği ve entegrasyon görevi eğitimi verdi. B-52 bombardıman uçakları daha sonra Romanya'ya uçuş gerçekleştirerek, burada bombardıman görev gücünün bir parçası olarak daha yakın hava desteği eğitimi aldı. Romanya hava sahası üzerinde gerçekleştirilen uçuş ile ABD, bombardıman uçaklarını Rus hava kuvvetlerinin hava üstünlüğünü kurmaya çalıştığı Ukrayna hava sahasının bitişiğindeki NATO ülkelerinin tam sınırına yerleştirdi. ABD Avrupa Hava Kuvvetleri, Afrika Hava Kuvvetleri ve NATO Müttefik Hava Komutanlığı Komutanı General Jeff Harrigian yaptığı açıklamada, "Bombardıman Görev Kuvvetleri (BTF) rotasyonları, özellikle bu zor zamanda müttefiklerimiz ve ortaklarımızla bütünleşmek ve onlarla eğitim almak için kritik bir fırsat sunuyor" ifadelerini kullandı.

NATO'dan tatbikat ve yardım açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Blinken konuşmasında, ABD ve NATO’nun savunma gereklilikleri bakımından hazır olduğunu belirterek, "Bugün NATO, AB ve G7 ile yapılan görüşme, hedeflerimiz ve bunları gerçekleştirme kararlılığımız konusunda tamamen uyumlu olduğumuzu doğruladı. NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya ile hiçbir zaman çatışma aramadık ve aramayacağız. Ancak Başkan Biden'ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız. ABD'nin hazır olduğundan veya kararlılığından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Kuzey Kore'den füze tatbikatı

Dünya Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına odaklandığı sırada, Kuzey Kore'den yine gerilimi artıracak bir hamle geldi. Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Pyongyang'ın balistik füze olduğu düşünülen yeni bir silah denemesi gerçekleştirdiği ifade edildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından da doğrulanan füzenin, yerel saat ile 08.58'de Japon Denizi istikametine doğru ateşlendiği ve füzenin Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin dışında bir bölgeye düştüğü kaydedildi. İlk belirlemelerde, füze denemesi ile ilişkili herhangi bir hasar bildirilmedi. Son gelişme ile birlikte Pyongyang'ın, bu yılın başından bu yana gerçekleştirdiği füze denemelerinin sayısı 9'a yükseldi.
Yeniden hız kazandı

Kuzey Kore, bu yıl içinde aralarında hipersonik füzeler ve demiryolu tabanlı füzelerin de bulunduğu 8 deneme gerçekleştirmiş, 27 Şubat'ta yapılan son denemenin ise keşif uydu sistemi geliştirme çalışmaları kapsamında yapıldığı açıklanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer tehdidinin dünyada korkuya neden olmasının, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u füze programını hızlandırma konusunda cesaretlendirmiş olabileceği yorumları yapılmıştı.

454141-2041818237