Uluslararası Formula Student öğrenci yarışlarına katılmak amacıyla 2007 yılında kurulan İTÜ Racing, farklı mühendislik disiplinlerinden öğrencilerin oluşturduğu 45 kişilik bir Formula ekibi. Her yıl tasarlayıp ürettikleri prototip araçlarla dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen Formula Student yarışlarına katılan ekip, bu yıl 18-24 Temmuz tarihleri arasında Çekya’da düzenlenecek yarışlara hazırlanıyor.

DT BeElectric-02_101530430

İTÜ Racing’in en yenilikçi ve en hızlı elektrikli yarış aracının lansmanı 24 Haziran’da İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Geniş katılımlı lansmanda İTÜ Racing Takım Lideri Çayan Baykal aracın özelliklerini paylaştı.

250 km hıza ulaşabiliyor

Ağustos 2021’de tasarımına başlanan araç, 10’un üzerinde mühendislik alanından 60 öğrenci tarafından tasarlandı. Hibrit monokok şasi ve 10 inç tekerlek ölçüsüne sahip araç üzerinde otomotiv ve savunma sanayinde kullanımı artan yeni teknoloji imalat tekniklerinden ürün ve kompozit malzemeler kullanıldı.

İTÜ Racing Takım Lideri Çayan Baykal_101530797

Güncel teknolojilerin kullanıldığı DT BeElectric-02, BAYKAR tesislerinde yapılan üretimiyle Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk kompozit şasiye sahip. Elektrikli araç teknolojileri takip edilerek üretilen ve motorunun nominal gücü 93.2kW olan araç 250 kilometre hıza rahatlıkla çıkabiliyor.

“Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz”

Baykal, “İTÜ Racing ekibi olarak Formula Student takımları arasında yenilikçiliği, rekabetçiliği ve kabiliyetleri ile tanınan saygın ekipler arasında yer almak ve hem ülkemizi hem de üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. En büyük amacımız her yıl bir öncekinden daha iyi işler yapmak ve benzer prestijli yarışmalarda ülkemizi gururla temsil etmek. Kulübümüz çatısı altında hayata geçirdiğimiz projeler, takım üyelerimizin sorumluluk alma, takım olarak çalışabilme, verilen işi zaman kısıtlaması altında bitirebilme gibi konularda tecrübe edinmesi için de mükemmel fırsatlar sunuyor. Projelerimize verilen destekler de gelişen ve değişen otomotiv teknolojilerine ilgi duyan mühendis adaylarının yeteneklerini göstererek ilerleme kaydedebileceği sürdürülebilir bir ortama temel oluşturuyor. Yeni aracımızı Çekya’da test edecek olmanın heyecanı içindeyiz. TotalEnergies Turkey Pazarlama’ya yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz. İnovasyon denilince ilk akla gelen markalardan olan TotalEnergies’in tüm bu süreçteki desteği bizi çok mutlu etti. Çekya’ya arkamızda böyle güçlü bir markanın desteği ile gideceğimiz için kendimizi çok şanslı görüyoruz” dedi.

“Gençlerle güç birliği yaptığımız için mutluyuz”

TotalEnergies Turkey Pazarlama ve Teknoloji Direktörü Fırar Dokur ise mühendis adaylarına destek vermekten mutlu olduklarını söyledi. Dokur, “İTÜ, ülkemizin dünya çapındaki en prestijli teknik üniversitelerinden biri. Akademik başarılarıyla olduğu kadar öğrenci kulüpleri ve proje takımlarıyla da birçok başarıya imza atıyor. İTÜ Racing ekibi de bu başarılı takımlardan biri. Elektrikli araçlar için ürettiğimiz yüksek performanslı sıvılarımızın, lisans düzeyinde dünyada yapılan en prestijli mühendislik yarışmalarından birinde İTÜ Racing aracına eşlik etmesinden son derece memnunuz. TotalEnergies olarak ürünlerimizi çok uzun yıllar yarış pistlerinde test edip onaylıyoruz. Elektrikli araçlar için ürettiğimiz özel yağlama ve soğutma sıvılarından oluşan Quartz EV Fluids ürün serisi inovatif yetkinliğimizin güçlü bir göstergesi niteliğinde bulunuyor. Böyle bir projede güç birliği yaparak gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Çekya’da piste çıkacak olan tüm ekibe şimdiden başarılar diliyoruz. İnanıyoruz ki, Türkiye’ye çok iyi bir dereceyle dönecekler” diye konuştu.

Yarışlar 41 yıldır düzenleniyor

Formula Student yarışları, Society of Automotive Engineers (SAE) tarafından 1981 yılında başlatıldı. 4 kıtada, 10’dan fazla ülkede düzenlenen ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden tecrübeli ekiplerin katıldığı bir mühendislik yarışması olan Formula Student’ın amacı, otomotiv sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek ve yeni teknolojiler için test imkânı oluşturmak. Her yıl düzenlenen yarışlarda, 50’ye yakın benzinli, 30’a yakın elektrikli ve 10 adet sürücüsüz araç yarışıyor. Araçlar; tasarım, teknik denetim, dinamik etaplar ile üç farklı kategoride pist yarışının ardından tüm etaplardan toplanan puanlara göre sıralanıyor.

***

TotalEnergies Turkey Pazarlama Hakkında

TotalEnergies Turkey Pazarlama, tamamı TotalEnergies şirketi iştirakı olan ve Türkiye’de madeni yağ üretimi ve pazarlaması alanında faaliyet gösteren global bir oyuncudur. 130 çalışanı ile başta motor yağları olmak üzere madeni yağlar alanında operasyonlarını yürüten şirket 2021 yılı sonu itibariyle %9,4 pazar payına ulaşmıştır. Şirket otomotiv, endüstri ve deniz taşımacılığı segmentlerine hem doğrudan hem de distribütörleri aracılığıyla ürün tedariği yapan güçlü bir satış ve dağıtım ağına sahiptir. TotalEnergies Turkey Pazarlama, İzmir Menemen’de en üst düzey uluslararası ve yerel standartları karşılayan madeni yağ harmanlama tesisinde yılda yaklaşık 50 bin ton madeni yağ ve özel ürünün üretimini yapmaktadır.

TotalEnergies Hakkında

TotalEnergies, global ölçekte petrol, biyoyakıtlar, doğalgaz, yeşil gazlar, yenilebilir enerjiler ve elektrik üretimi ve pazarlaması yapan büyük bir enerji şirketidir. 100.000’i aşkın çalışan daha ulaşılabilir, daha temiz ve mümkün olduğunca çok insanın erişebildiği enerjiyi sağlamak için çalışmaktadır. 130'un üzerinde ülkede faaliyet gösteren TotalEnergies, insanların refahına katkıda bulunmak amacıyla sürdürülebilir kalkınmanın tüm boyutlarını projelerinin ve faaliyetlerinin merkezine koymaktadır.

Bilgi için:

TotalEnergies Turkey Pazarlama:

Elif Gizem Ayan - [email protected]

MPR İletişim Danışmanlığı:

Tarık Yılmaz – [email protected]

  

Uyarı Metni

Hiçbir yasal çıkarımda bulunulması mümkün olmayan bu basın bülteni sadece bilgilendirme amaçlıdır. TotalEnergies SE’nin doğrudan ya da dolaylı yatırımları bulunan şirketler ayrı tüzel kişilerdir. TotalEnergies SE bu tüzel kişilerin eylem ve ihmallerinden sorumlu değildir. Bu dokümanda “TotalEnergies”, “TotalEnergies” ve “Şirket” ifadeleri kolaylık maksadıyla kullanılmış olabilir. Aynı çerçevede “biz” ve “bizim” ibareleri de bağlı şirketleri ya da çalışanlarını referans göstermek için kullanılmış olabilir.

Bu doküman mevcut ekonomik ve düzenleyici ortam ve yarışma koşullarını dikkate alarak bir dizi ekonomik veri ya da tahmine dayanan ve gelecek öngörüsüne ilişkin bilgi ve ifadeler içerebilir. Bu bilgi veya ifadeler gelecekte gerçekleşmeyebilir ve bir takım risk faktörleri içermektedir. TotalEnergies SE veya bağlı şirketleri gelecekteki olaylar, yeni bir bilgi veya benzer sonuçlar nedeniyle bu dokümanda yer alabilecek gelecek öngörüsüne dayalı bilgi ve ifadeler ile hedefleri veya trendleri güncellemekle yükümlü değildir